Malin hjälpte Mikaela

Som medmänniska kan man oftast på något sätt hjälpa till! Kan man inte ge rena pengar, kanske man kan göra en tjänst, ge bort en sak, dela med sig av sin tid eller något annat värdefullt för just en person i behov av HJÄLP! Orden Hjälp, att be om hjälp, det är det svåraste en människa kan säga! De tre svåraste orden är Tack, Jag älskar Dig och HJÄLP, och svårast är HJÄLP. Me  nar man det kan man säga Tack, känner man det verkligen så kan man säga Jag älskar Dig men att be om Hjälp det sitter oftast väldigt långt inne.

Man vill alltid klara sig själv, vill överleva, vill kunna, orka, klara, ha råd osv. Men ser du någon där ute som inte kan säga Hjälp men behöver det så kanske just du kan göra något! Text Fanny Isaksson

Det gjorde Malin och Stina Apel för våran Mikaela. Dom räddade hennes JUL och mycket mer! Mikaela är ensamstående mamma och rejält sjuk i EDS och kämpar för att kunna ge sin lilla dotter, Sarah ALLT! Men som sjukskriven, ensamstående är det inte alltid lätt.

mikaela malin sarah
Malin, Prinsessan Sarah och Mikaela
Ett radioinslag där Malin och Mikaela deltar i P4 Göteborg!

Artikeln från P4 Göteborg
Malin Apel ville göra något speciellt för Mikaela Kangas som drabbats av den ovanliga bindvävssjukdomen Ehlers-Danlos syndrom. Och vilken överraskning det blev!

Gensvaret från Torslandaborna blev enormt när Malin Apel gick ut i sociala medier och bad om leksaker och kläder till 27-åriga Mikaela Kangas som drabbats av bindvävssjukdomen Ehler-Danlos syndrom, EDS.

Hennes mamma Stina har åkt runt flera varv i Torslanda för att hämta saker som människor har skänkt.– Många i Torslanda har bidragit med leksaker, kläder, en hel tallriksservis och allt möjligt annat. Till och med nya saker som människor har åkt iväg och köpt, berättar Malin Apel.Hennes bil var helt fullpackad när hon i eftermiddag reste till Michaela i Tidaholm för att lämna över sakerna.Mikaela Kangas blev helt överrumplad när hon såg alla saker som hon fick. – Jag har aldrig haft bra med pengar och som ensamstående mamma har jag ännu mindre pengar. Jag vill ge min dotter allt, och nu kan jag ge henne fina nya leksaker och kläder. Jag börjar nästa gråta så glad blir jag, säger Mikaela Kangas. – Jag har bett om ett julmirakel och nu får jag reda på att det här har planerats i hela december, säger en glädjestrålande Mikaela. Malin och Mikaela lärde känna varandra tidigare i höstas för att dom är bägge med i samma projekt ”Fight for EDS”. Dom gör smycken som säljs på en webbsida till förmån för forskning. Mikaela Kangas sjukdom EDS innebär bland annat att hon är överrörlig. Hon har starka smärtor och kan inte sova. Hon har trygghetslarm för att hon trillar och slår sig och är rädd för att hon inte kan komma upp. Efter att hon fött barn blev hon mycket sämre. Hon sitter nu 70 procent i rullstol. Hon vet också att hennes dotter Sarah som nu är ett år bär på sjukdomen.

Malin Apel har också sjukdomen EDS. Samma typ som Mikaela men inte den klassiska varianten som Mikaela har. Hon har hela livet haft leder som hoppar ur led utan att veta vad det var som hon drabbats av. Det har dock inte gått lika långt som i Mikaelas fall. Ehlers- Danlos syndrom är en ovanlig bindvävssjukdom. Enligt deras riksförbund är det en grupp ärftliga bindvävsförändringar. Symtomen är överrörliga leder, ömtålig och/eller övertänjbar hud, blåmärken och andra blödningar samt bindvävsknölar, kan variera mellan individer och inom familjen. Detta gör att det är svårt att ställa diagnosen. Personer med EDS har ofta kronisk, progressiv smärta.Vid den allvarliga formen, vaskulär typ, finns svagheter i de stora blodkärlen och i inre organ, vilket kan ge livshotande bristningar.

malin bilen
Malin med sin fullpackade bil inför färden till Mikaela
En artikel i Vastgotabladet om vad Malin och Stina lyckades göra för Mikaela med hjälp av sina ”grannar”!
Artikeln ur Vastgötabladet
Tidaholmstjejen Mikaela Kangas Wikström och hennes dotter Sarah överraskades av Malin Apel som kom med en hel bil full med julklappar.

Vilken julklapp för Mikaela!
Tidaholm. Riktiga vänner ställer upp för varandra.
Tidaholmstjejen Mikaela Kangas Wikström överraskades av sin kompis Malin Apel som kom med en hel bil full med julklappar. 27-åriga Mikaela Kangas Wikström lider av bindvävssjukdomen Ehlers-Danlos syndrom, EDS, vilket innebär att hon är överrörlig. Det ger starka smärtor och det kan även inträffa att leder hoppar ur sitt läge. När hon födde Sarah för 1,5 år sedan blev symtomen värre. – Jag är i dag rullstolsbunden till 70 procent och nyligen fick jag en permobil som gör det enklare för mig att förflytta mig, säger Mikaela i en intervju i P4 Göteborg.

Diagnos dröjde
Det dröjde ända till februari 2014 innan hon fick sin diagnos. – Jag har i alla år fått höra hur klumpig, svag och gnällig jag är. Även av min familj. Diagnosen är en bekräftelse på att jag inte inbillat mig smärtan i alla år, samtidigt känner jag en ilska. Tänkt vad många det är som inte trott på mig! Tänk om jag fått hjälp tidigare! Hennes dotter har tyvärr ärvt sjukdomen. – Det var när en sjukgymnast i en facebookgrupp som såg en bild på min dotter och tyckte att hennes ben låg på ett onaturligt sätt som jag började googla om sjukdomen och senare kontaktade vårdcentralen. Det finns inget botemedel eller bromsmedicin mot sjukdomen. Mikaela äter idag smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Hemtjänsten kommer och hjälper henne två gånger i veckan. – Livet har blivit lite enklare, även om det inte är särskilt kul att vara 27 år och veta att man aldrig kan arbeta. De hjälpmedel jag fått betyder mycket. Rullstolen i lägenheten kallar jag ”Pärlan” och permobilen för ”Hjärtat”. Jag körde två mil första veckan med permobilen trots att jag var riktig krasslig.

Startade projekt
Malin och Mikaela lärde känna varandra tidigare i höstas. De är bägge med i samma projekt ”Fight for EDS”. De gör smycken som säljs på en webbsida till förmån för forskning. Malin har samma typ som Mikaela men inte den klassiska varianten som Mikaela har. När hon förstod Mikaelas situation kände hon att hon ville göra något för henne.

Tillsammans med sin mamma startade hon tidigare i december en insamling via sociala medier och gensvaret blev stort.
– Mamma fick åka runt i hela Torslanda och hämta saker, mycket leksaker, kläder och till och med en hel servis, berättar Malin.
Bilen var fullpackad när hon for till Tidaholm för att överraska sin vän. Mikaela blev helt överrumplad när hon såg alla saker.
– Jag hoppas att hon inte blev arg att jag gick bakom ryggen på henne, säger Malin Apel.
Tvärtom, Mikaela blev enormt glad.
– Herregud, jag visste inte vad jag skulle säga. Jag har aldrig haft bra med pengar och som ensamstående mamma har jag ännu mindre pengar. Jag vill ge min dotter allt, och nu kan jag ge henne fina nya leksaker och kläder, säger Mikaela i radiointervjun.
Och tillägger: – Jag känner mig psykiskt starkare än på många år, jag älskar livet.

mikaela bilen
Mikaela och Sarah Solsken chockade och lyckliga utanför bilen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s