1 – Under 2014 kom många intressanta studier kring EDS

Under 2014 kom många intressanta studier kring EDS
Vi börjar med studien ”Obsteric and Gynecologic Challanges in Women with Ehler-Danlos Syndrome” av Bradley et al. Sammanfattningar visar studien på stora utmaningar när det gäller kvinnor med EDS. Till exempel har hela 92,5% svåra menssmärtor. 77% upplever smärta vid samlag. Det är även väldigt vanligt med missfall (57,2%). Lite extra intressant var att även om smärtsamma enstruationer (dysmenorré) var vanligt vid alla typer av EDS var det vanligast hos kvinnor med EDS-HT (93,6%).

Det kom även en studie som undersökte effektiviteten för sjukgymnastik hos personer med ledöverrörlighet (JSH=EDS) av Palmer et al. Det var en omgång av tidigare studier och resultatet var, kanske lite överraskande, att det inte finns något belägg alls för att träning skulle hjälpa. Varken specifik eller allmän träning visade sig i studierna vara bättre än kontrollgruppen som inte fick någon form av träningsprogram. Man bör dock beakta att det var ganska små studier, men sammanvägt så pekar det på att det mest självklara svaret vid EDS – träning, är overksamt.

Sen har vi en riktigt intressant studie, som vi alla nog känner att vi vill slå våra läkare i huvudet med. Det är ett flertal studier, bland annat av Donna Olivero som visar på att ortoser INTE försvagar musklerna vid EDS.

Istället är det så att ortoser ger musklerna en chans att jobba ”normalt” och inte överansträngas. Ortoser leder till mindre ansträngning, färre luxationer & subluxationer och minskad smärta hos många patienter.

Nea
OBS källor kommer!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s